Shin Chan

 


                  - Horaris d'emissió del programa:         

                  Cada dia a les 6:30h, a les 11h i a les 17:30h


 

Shin-Chan (en japonès クレヨンしんちゃん, Crayon Shin-chan) és un manga del dibuixant Yoshito Usui i una sèrie d'animació sobre la vida d'un nen de 5 anys particularment entremaliat. (Shin-chan és el diminutiu del nom del protagonista, que es diu Shinnosuke Nohara.)

Malgrat que el protagonista sigui un nen, la sèrie no està dirigida a un públic infantil en paraules del seu autor, sinó més aviat a un públic juvenil o fins i tot adult. No obstant això, són els infants els que més gaudeixen de la sèrie, potser per la creença errònia que els dibuixos animats són per a nens. A això contribueix també el traç simplista, que es diferencia molt de la meticulositat que hi sol haver en altres sèries d'animació.

Shin-chan es va fer molt popular a Catalunya per la seva emissió al K3 i després va passar a altres televisions autonòmiques espanyoles amb el mateix èxit. Al juny de 2003 es va projectar a Espanya la pel·lícula "Shin-chan a la recerca de les boles perdudes" (projectada a Japó el 1997). Va tenir especial significació en el cinema català, ja que va ser una de les poques pel·lícules que als cinemes de Catalunya només es podia veure en català. Després del seu èxit a Catalunya, va passar a traduïr-se'n també a espanyol, gallec, euskera i valencià.

Al Japó la sèrie duu 11 anys en antena i segueix un ritme d'un nou episodi cada setmana. Ara com ara la sèrie té 565 episodis (5 de maig del 2006).

Personatges:

Família Nohara


Shinnosuke (Shin-chan). Amb només 5 anys, ja sap aconseguir les seves preuades joguines i galetes de xocolata: no té més que extorquir els seus pares. Li encanten les noies en biquini i la secció d'"adults" de la llibreria, i acostuma a insultar la seva mare per tenir poc pit. Li encanta el "ball del cul" (culet-culet) i ensenyar la "trompa" (el penis). Finalment, sigui on sigui, sempre acaba sembrant el caos. El vailet és tota una "joia".
Hiroshi, pare d'en Shin-chan. Treballa a l'oficina, no guanya molts diners i sol freqüentar els bars després de la feina.
Misae, mare d'en Shin-chan. És mestressa de casa.
Himawari (o Hima-chan), la germana petita. Li encanten les joies cares i els nois macos.
Nevat (en l'original japonès Shiro, que significa "blanc"), el gos de la família.
Altres membres de la família Nohara: els avis d'Akita i els avis de Kyûshû ,la Musae i la Masae les gemanes de la Misae.


Amics


Kazama, un nen molt llest, però també molt cregut.
Masao, un nen amb el cap rapat i molt ploraner.
Nene, una nena a la qual li agrada molt jugar a pares i mares. Quan sa mare perd la paciència i s'empipa colpeja un peluix en forma de conill.
Boo-chan, un nen callat a qui sempre li penja un moc del nas. Però quan hi intervé, molt de tant en tant, ho fa amb un comentari destacadament encertat.
Tots plegats formen l' Exèrcit de Salvació de Kasukabe (ja que la ciutat on viuen és Kasukabe).


Professors


Midori Yoshinaga. És la professora d'en Shin-chan.
Ume Matsuzaka. Cuida molt de les aparences, però al final és bastant pobra. Es duu molt malament amb Yoshinaga. Mai no aconsegueix lligar i s'hi posa un bon tou de maquillatge.
El director, a qui anomenen "el mafiós".
La senyoreta Ageo. És molt tímida, fins i tot li té terror als nens, però una vegada es lleva les ulleres es torna molt agressiva.

Altres


L'ultraheroi (en japonès Action Kamen) és el personatge més popular en la televisió. En Shin-chan no es perd ni un episodi de la seva sèrie.
L'Exèrcit Escarlata: un grup de noies que provenen de ser el terror del barri.
Les llibreteres, que mai saben com treure's en Shin-chan del damunt i es comuniquen amb un codi secret del gremi de llibreters.
Usuto Yoshii, paròdia de Yoshito Usui, el propi dibuixant del Shin-chan. Es tracta d'un dibuixant que mai arriba a lliurar a temps la seva feina per diversos motius, tots ells relacionats amb en Shin-chan.